Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

In 2025 half miljoen verpleegkundigen te weinig

UTRECHT - Het tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden dreigt in 2025 op te lopen tot een half miljoen. Dat zeggen bestuurder Pim van Loon van de vakbond AbvaKabo en hoogleraar toekomststudies gezondheidszorg Theo de Vries in het Nederlands Dagblad.

 
Volgens Van Loon moeten overheid en opleidingsinstituten echt aan de bak om te voorkomen dat ouderen straks niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. In 2025 is er een verdubbeling van het aantal dementerende ouderen, tot circa een half miljoen. 
 
Brandspuit
Ook De Vries vindt dat er inspanningen gedaan moeten worden. 'Als je de zorg tenminste op een aanvaardbaar niveau wilt houden. Je kunt ook alle bejaarden op het Malieveld neerzetten en de brandspuit er op loslaten. Maar dat willen we natuurlijk niet', aldus De Vries in het Nederlands Dagblad.
 
Campagne
Een recent onderzoek van het ministerie van volksgezondheid heeft aangetoond, dat over twintig jaar ongeveer een kwart van de beroepsbevolking in deze sector werkzaam moet zijn om aan de vraag te kunnen voldoen. Dat is twee keer zoveel als nu, terwijl er op dit moment al tekorten zijn. Eerder deze week ging de campagne Trots op de Zorg van start, die het imago van werken in de zorg moet verbeteren.
 

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.