Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Lichaamsbeweging goed bij chemotherapie

COLUMBIA – Lichaamsbeweging kan kankerpatiënten helpen sneller te herstellen na chemotherapie of bestraling. Ook hebben ze dan minder vaak last van negatieve bijwerkingen, zo blijkt uit een onderzoek van de Sinclair School of Nursing in Missouri.

 
De fysieke gesteldheid van de patiënten verbetert door het doen van lichamelijke oefeningen, concludeert onderzoekster Vicki Conn. 'Verbetering in het lichamelijk functioneren, bijvoorbeeld de mogelijkheid om een trap te beklimmen of een stukje te wandelen, is een belangrijk resultaat omdat het van grote invloed is op patiënten met een baan of kinderen', aldus Conn.
 
Minder lichaamsvet
Uit de studie bleek dat lichaamsbeweging ook een positief effect had op het percentage lichaamsvetten en dat de patiënten minder last hadden van pijn, misselijkheid en braakneigingen. Overigens waarschuwt Vicki Conn wel dat patiënten niet zomaar allerlei lichamelijke oefeningen moeten gaan doen.
 
Diabetes
'Iedere patiënt moet eerst met zijn artsen overleggen voordat hij aan lichaamsbeweging gaat doen. Veel patiënten van boven de 50 hebben ook chronische ziektes, zoals hoge bloeddruk en diabetes, en daar moet wel rekening mee worden gehouden.'
 


 

Redactie Nursing

Eén reactie

  • no-profile-image

    Karien Vanthuyne

    Beste,
    ik volgde na mijn chemotherapie een sportsessie van 3 maanden samen met andere dames na een kankerbehandeling.Dit met ondersteuning van artsen,kiné, ergo en een psycholoog. Dit is een enorme aanrader voor iedereen na een behandeling. Ik weet echter niet of ik veel lichamelijke oefeningen had kunnen doen tijdens de behandeling, door vermoeidheid, kortademigheid en misselijkheid.
    groetjes Karien

Of registreer je om te kunnen reageren.