Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Meer stageplaatsen HBO-V door dwang

ARNHEM/ZWOLLE - Minister Hoogervorst van Volksgezondheid moet ziekenhuizen dwingen verpleegkundige stagiairs aan te nemen. Dat zeggen de directeuren van de verpleegkundige opleidingen in Nederland.
Meer stageplaatsen HBO-V door dwang

Het Landelijk Overleg Opleidingsdirecteuren (LOO) rondt momenteel een onderzoek af dat binnenkort naar Den Haag wordt gestuurd.

Grootste probleem

Daaruit blijkt volgens voorzitter Marian Adriaansen ondubbelzinnig dat het gebrek aan stageplaatsen het grootste probleem is van de zorgopleidingen, zowel in het hbo als het mbo. Ziekenhuizen willen geen stagiairs in huis nemen.

Alleen stages

Volgens Adriaansen moeten ze daar dan maar toe gedwongen worden: 'De overheid moet een deel van het geld dat ze aan de ziekenhuizen geeft oormerken, zodat ze het alleen aan stages mogen uitgeven. En anders moet de overheid het geld maar aan ons overmaken, zodat de stages voor de ziekenhuizen tenminste weer gratis zijn.'

Vergoeding

Volgens Adriaansen en haar collega's hebben de vakbonden het probleem  gecreëerd, door in de cao-onderhandelingen een vergoeding voor stagiairs te bedingen. Adriaansen: 'Ziekenhuizen zitten nu met lastige afwegingen: ze kunnen het geld dat ze aan stagiairs moeten betalen, ook steken in de deskundigheid van eigen personeel.'

Geen imagoprobleem

Uit het onderzoek blijkt volgens Adriaansen ook dat de zorg absoluut geen imagoprobleem heeft. De scholen hebben geen enkele moeite met het werven van studenten. Sommige scholen overwegen zelfs een grens aan het aantal studenten te stellen, een zogenaamde numerus fixus. Het gebrek aan stageplaatsen is zo nijpend dat op sommige scholen derdejaars studenten nog altijd geen stage hebben gelopen in een algemeen ziekenhuis.

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.