Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

NVZ: HBO levert teveel verpleegkundigen

UTRECHT - Hbo-opleidingen leveren te veel verpleegkundigen af, zonder zich af te vragen of deze studenten wel kans hebben op een baan in een ziekenhuis. Dat heeft de NVZ, de koepelorganisatie van ziekenhuizen, donderdag gezegd.

Na de zomer presenteren de hbo-opleidingen een rapport over het tekort aan stageplaatsen voor hun verpleegkundigen in opleiding. Ze verwijten de ziekenhuizen te weinig stageplaatsen aan te bieden. Volgens een woordvoerder van de NVZ hebben de ziekenhuizen simpelweg geen plaats voor alle studenten.
 
Geen tekorten
Daarbij is er de komende jaren ook helemaal geen tekort aan verpleegkundigen op de arbeidsmarkt, aldus de woordvoerder. De overheid verwacht dat in de verre toekomst, in 2025, een op de vier werkenden in de zorg aan de slag moet om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen. Volgens de NVZ is er tot 2010 en de jaren daarna geen tekort aan verpleegkundig personeel in de ziekenhuizen. 'Het is te vroeg om nu al rekening te houden met ontwikkelingen in de heel verre toekomst', aldus de woordvoerder.
 
Inventarisatie
De HBO-raad, vertegenwoordiger van de opleidingen voor verpleegkunde, wil niet reageren op de mening van de NVZ. Volgens een woordvoerder wacht de raad eerst de inventarisatie af van het tekort aan stageplaatsen.
 

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.