Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Nijmeegs expertisecentrum pakt decubitus aan

MAARSSEN - In Nijmegen is het Regionaal Expertisecentrum Decubitus (RED) geopend. Dit centrum gaat zich richten op preventie en behandeling van decubitus bij patiënten in de regio Nijmegen. De opening vond begin deze maand plaats.
Nijmeegs expertisecentrum pakt decubitus aan

 
Het RED is opgezet door het UMC St Radboud in samenwerking met het Nijmeegse Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ), de Sint Maartenskliniek en de Zorgroep Zuid-Gelderland. Huisartsen, verpleeghuis- en revalidatieartsen kunnen patiënten met decubitus doorverwijzen naar het expertisecentrum. Deze heeft een wekelijkse polikliniekochtend op de poli Plastische Chirurgie van het Radboud.
 
Behandeladviezen
Erik de Laat, beleidsmedewerker Staf Zorg van het Radboud is één van de initiatiefnemers van het nieuwe centrum. Vanuit de andere instellingen zijn nog drie gespecialiseerde wondverpleegkundigen werkzaam in het RED. De Laat: ‘Wij zijn begonnen 250 huisartsen in de Nijmeegse regio te informeren over het nieuwe centrum. Zij kunnen behandeladviezen bij ons opvragen en patiënten doorverwijzen naar de poli. Doordat we met z’n vieren zijn, kunnen elkaar vervangen en is er altijd een goed advies mogelijk.’
 
Kennis bundelen
De samenwerking van de verschillende instellingen zorgt voor bundeling van kennis en voor verbetering van de overdracht van decubituszorg tussen instellingen. De Laat: ‘Vanuit het ziekenhuis weten we bijvoorbeeld minder over de revalidatie. Maar door de samenwerking met de Sint Maartenskliniek kunnen we bijvoorbeeld een immobiele patiënt met een dwarslaesie die thuis woont adviseren over anti-decubitusbeleid.’
 
Mbo-v
Naast adviezen over wondbehandeling zal het RED zich ook gaan richten op curriculumadvies voor mbo-v’s, hbo-v’s en geneeskunde over de benodigde kennis en vaardigheden op het gebied van decubituszorg.
 

Redactie Nursing – Christie Klaucke

Of registreer je om te kunnen reageren.