Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Pandemie-oefening in Gent geslaagd

MAARSSEN – De oefening met een noodplan voor besmette patiënten met het vogelgriepvirus in het Universitair Ziekenhuis Gent is geslaagd. Volgens Inge Jooris, woordvoerder van het interministeriële commissariaat Influenza, is het belang van een goed noodplan bij alle betrokkenen doorgedrongen.

 
Het noodplan is opgesteld door een commissie van tien betrokkenen uit de overheid en de gezondheidszorg. Bij de oefening is gebleken op welke punten het plan nog moet worden aangepast en waar bij de procedures goed op gelet moet worden.
 
Vermoeden
Eén van de zwakke punten bleek bijvoorbeeld de communicatie tussen de eerstelijns gezondheidszorg en de overheid. 'Het noodplan stelt dat de huisarts bij een vermoeden van besmetting met vogelgriep de gezondheidsinspecteur van de regio moet inlichten.
 
Conclusies
Dat bleek bij één van de twee gevallen niet gebeurd', zegt Jooris. 'We hebben geconstateerd dat dat wellicht ook een gevolg is van de instructies voor de huisarts. Die beslaan bijna twintig bladzijden en dat is wel wat veel voor een huisarts die het erg druk heeft.' Een van de conclusies uit de oefening is dan ook dat er een draaiboek moet komen met een overzichtelijk stappenplan en checklists.
 
 

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.