Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Vrouwen moeten minder snel aan IUI en IVF'

AMSTERDAM - Stellen die verminderd vruchtbaar zijn, moeten langer proberen op een natuurlijke manier zwanger te raken dan één jaar, wat nu de norm is.

Onderzoek wijst uit dat hun kansen op zwangerschap bij kunstmatig ingrijpen binnen een half jaar daarna niet groter worden. Een op de drie vrouwen van de echtparen wordt in die extra zes maanden namelijk toch op  natuurlijke manier zwanger.
 
Problemen
Volgens onderzoeker Pieternel Steuris betreft het ongeveer 
10 procent van de stellen die zich jaarlijks melden bij vrouwenartsen omdat ze vruchtbaarheidsproblemen hebben en na een jaar proberen nog steeds niet zwanger zijn.
Volgens de huidige praktijk krijgen de stellen in kwestie na een jaar proberen een zogenoemde IUI-behandeling (intra-uteriene inseminatie ) met hormonen aangeboden.
 
Meerlingen
De uitkomsten van het onderzoek zijn volgens de onderzoeker belangrijk omdat met de nieuwe methode minder meerlingen zullen worden geboren.
Een ander voordeel van de natuurlijke bevruchting is dat de Nederlandse gezondheidszorg zichzelf kosten bespaart.
 
Vrouwenartsen
Het onderzoek, van het AMC, VUmc en Erasmus MC, is uitgevoerd onder 45 Nederlandse ziekenhuizen. Ruim 250 stellen werkten eraan mee. Onderzoeker Steures verwacht dat Nederlandse vrouwenartsen de nieuwe aanpak zullen gaan toepassen in hun behandelingen.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.