Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

‘Vermoedens kindermishandeling niet gemeld'

MAASTRICHT - Honderdduizenden mensen in Nederland hebben het vermoeden dat een kind in hun omgeving mishandeld wordt, maar stappen er niet mee naar het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK). Dat stelt Cees Hoefnagels van Universiteit Maastricht.
‘Vermoedens kindermishandeling niet gemeld''Als de helft van deze mensen hun vermoeden kenbaar zou maken, zou waarschijnlijk het overgrote deel van de mishandelde kinderen bij de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling bekend zijn. Zelfs als de helft van de meldingen onterecht blijkt.' Hoefnagels baseert zich op een onderzoek dat hij samen met zijn collega Machteld Zwikker heeft verricht naar het effect van regionale campagnes voor verbetering van de naamsbekendheid van de AMK's in het najaar van 2003.


Toename meldingen
Voor, tijdens en na de campagnes vroegen zij 1800 huishoudens niet alleen naar de naamsbekendheid van de meldpunten, maar ook naar vermoedens van kindermishandeling. Daarnaast onderzochten zij de adviezen en meldingen bij de AMK's. Daaruit bleek dat tijdens de campagnes het aantal meldingen bij de AMK's wel met 14 procent toenam. De naamsbekendheid van de meldpunten nam echter niet toe.


Fatsoen

Hoefnagels vindt dat in Nederland te vrijblijvend wordt omgegaan met kinderen in hoge nood. 'Uit eerder onderzoek bleek dat bij 60 procent van de meldingen bij de AMK's de kindermishandeling al langer dan een jaar duurt. Volgens de regels van internationaal recht en fatsoen is de Nederlandse staat verplicht om alles te doen wat mogelijk is om kindermishandeling te voorkomen of in ieder geval op de kortst mogelijke termijn te beëindigen.'


Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.