Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Duitsland wil ook nurse practitioners

MAARSSEN - In Duitsland moet, net als in Nederland, het fenomeen nurse practitioners worden ingevoerd. Dat zegt de Duitse verpleegkundige beroepsvereniging DBfK op haar website in een persbericht.

 
Met onder meer Nederland als voorbeeld wil de DBfK dat er ook in Duitsland een beroepsopleiding voor np's komt, om op die manier de problemen in de gezondheidszorg aan te pakken. Steeds meer jonge artsen verlaten daar hun beroep, vanwege onder meer een verouderd managementsysteem en een gebrek aan vervolgopleidingen.
 
Bevoegdheid
Verpleegkundigen zouden meer vaardigheden en taken van artsen kunnen overnemen en daarvoor een bevoegdheid kunnen krijgen. 'Waarom zou bijvoorbeeld een chronisch zieke patiënt afhankelijk moeten zijn van een arts om een herhalingsrecept te krijgen? Dat kan een verpleegkundige net zo goed', zegt de DBfK.
 
Menselijk gezicht
De beroepsorganisatie verzoekt de regering om af te stappen van haar traditionele rolverdeling in de zorg. 'Nu staan verpleegkundigen vaak aan het eind van het zorgproces, ze zijn het laatste stukje van de keten. Het zou zo moeten zijn dat ze een integraal onderdeel wordt van het zorgaanbod', meldt de organisatie. Het volgen van Nederlands voorbeeld om nurse practitioners in te voeren is Volgens de DBfK een eerste stap in die richting. 'Verpleegkundigen zijn het menselijke gezicht van de geneeskunde', staat op de site te lezen.
 

Redactie Nursing - Brenda Kluijver

Of registreer je om te kunnen reageren.