Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Fusiestop voor thuiszorg

UTRECHT - Het ministerie van Volksgezondheid moet per direct een fusiestop afkondigen voor de thuiszorg. Dat heeft de Nederlandse Patiënten Consumentenfederatie (NPCF) dinsdag staatssecretaris Ross van Volksgezondheid in een brief gevraagd.


Verscheidene organisaties voor thuiszorg hebben de laatste weken een patiëntenstop afgekondigd. Ze zeggen de groeiende vraag naar zorg niet te kunnen verwerken. Ouderen en zieken die thuiszorg nodig hebben, komen hierdoor op een wachtlijst te staan.

 
Alarmerend
De NPCF gelooft weinig van de verhalen over geldgebrek, zegt een woordvoerster. Ze denkt eerder dat de instellingen vlak voor de verkiezingen extra geld proberen los te krijgen bij de politiek door allerlei alarmerende verhalen in omloop te brengen.
 
Budgetten
Extra geld is niet de oplossing, schrijft de organisatie in de brief aan Ross. De koepel van patiëntenorganisaties vindt dat de instellingen zelf vooral de problemen veroorzaken. Grote organisaties zijn volgens de NPCF zo machtig dat ze kleine, vernieuwende thuiszorginstellingen uit de markt drukken. Volgens de NPCF maakt het beleid van het ministerie de huidige grote organisaties extra machtig. De budgetten voor thuiszorg zijn, aldus de koepelorganisatie, namelijk vooral verdeeld onder de bestaande instellingen. De nieuwkomers zouden dus te weinig kans hebben om zich een plaats op de markt te verwerven.
 
Regels veranderen
Volgens de NPCF moet het ministerie de regels snel veranderen, zodat alle organisaties een gelijke kans krijgen. Daarbij moet het ministerie voorkomen dat bestaande organisaties fuseren zodat er nog meer machtige partijen ontstaan, aldus de NPCF.
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.