Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Glossy lippen ongezond

FRANKFURT - Een beetje vrouw kan niet meer zonder lipgloss. Maar uit Duits onderzoek blijkt nu dat dagelijks gebruik van lipgloss schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

 

Dat schrijft het Duitse tijdschrift Ökotest. Het consumentenblad onderzocht 24 populaire merken lipgloss. Slechts vier daarvan bleken echt veilig te zijn.

Aantasten
Het tijdschrift komt met een waslijst aan giftige stoffen die bij de onveilige merken lipgloss werden gevonden. Ook vonden de onderzoekers paraffines en siliconen. Onbekende stoffen voor de leek, maar volgens Duitse wetenschappers kunnen ze onder meer de lever, de nieren en de lymfeklieren aantasten als ze in het lichaam terecht komen en daar te lang blijven. Ook zouden de stoffen huidreacties en astma kunnen veroorzaken.

Risico's
Probleem bij lipgloss is dat het weliswaar op de lippen wordt aangebracht, maar vervolgens vaak in de mond en vervolgens het lichaam terecht komt met eten of drinken. De kleurstof Tartrazin bijvoorbeeld is weliswaar toegestaan in cosmetica, omdat het op de huid geen kwaad kan, maar over de inwendige risico’s wordt nog gediscussieerd. Volgens Jan D. Bos, hoogleraar dermatologie aan het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en voorzitter van het dagelijks bestuur van het Nationaal Huidfonds, is het probleem bij cosmetica in het algemeen dat veel grondstoffen ervan in het verleden niet zijn getest op zogenoemde toxische, giftige, effecten.

Verbannen
Of het nodig is om lipgloss uit de make-uptas te verbannen, betwijfelt Bos. ‘Je hebt vaak een enorme hoeveelheid van een stof nodig, voordat het schadelijk is.’ Maar het Duitse Ökotest komt tot een andere conclusie: opbergen die lipgloss.Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.