Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Halsstimulator tegen hoge bloeddruk in azM

MAASTRICHT - Als medicijnen niet meer helpen tegen hoge bloeddruk, zet het Academisch Ziekenhuis Maastricht (azM) een stimulator in. De elektroden van het geïmplanteerde apparaat om de halsslagader verlagen de bloeddruk via een elektrisch stroompje.

Het azM is voorlopig het enige centrum in Nederland dat deze behandeling uitvoert. Volgens een woensdag verstrekte mededeling van het ziekenhuis hebben wereldwijd 46 patiënten met succes zo'n implantaat gekregen. Van de 35 ingrepen in Europa vonden er twintig in Maastricht plaats.
 
Batterij
De elektroden van de Baropacer stimuleren met elektrische stroom een gebied in de halsslagader waar minuscule zintuigen zitten die de bloeddruk goeddeels bepalen. Ze 'foppen' het lichaam, zodat via het centrale zenuwstelsel de bloedvaten verwijden, waardoor de bloeddruk daalt. De elektroden zijn aangesloten op een batterij die net zo groot is als een pacemaker en die onder de huid van de borstkas wordt geplaatst.
 
Maastrichtse operaties
De Maastrichtse operaties zijn uitgevoerd door de gespecialiseerde vaatchirurg dr. Jan Tordoir. Internisten prof.dr. Peter de Leeuw en dr. Bram Kroon begeleidden de ingrepen. Ze verwachten dat de geïmplanteerde stimulator medio volgend jaar tot de standaardbehandelingen behoort.
 

ANP

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.