Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Hoogleraar wil tweede euthanasie-loket

UTRECHT - Euthanasieverzoeken van patiënten die lijden aan het leven moeten buiten de dokter om worden geregeld. Dit stelde de Utrechtse hoogleraar medische ethiek Hans van Delden vanmorgen in het radioprogramma ‘De Ochtenden’.
 

Dokters worden steeds meer belast met beslissingen waarmee ze als medicus niet veel kunnen. Daardoor kraakt het Nederlandse euthanasiesysteem in zijn voegen. Van Delden wil een ‘soort tweede loket, waar je in zekere zin in je eentje beslist om dood te gaan als patiënt. Als het gaat over lijden aan het leven, dan denk ik: tja, wat moet die dokter daar eigenlijk mee?’
 
Terughoudend
Ook KNMG-voorzitter Peter Holland zegt in de uitzending van de Ochtenden : ‘Als een patiënt lijdt aan het leven, dan moet de arts geen rol spelen in de besluitvorming.’ Maar ook al wordt de druk op de artsen groter doordat de overheid de zelfkeuze van patiënten stimuleert, Holland verwacht dat de overheid zeer terughoudend blijft om de grenzen van de euthanasiewet op te rekken.
 
Bekijk ook eens ons online dossier over ethische dilemma's.

Redactie Medisch Contact

Of registreer je om te kunnen reageren.