Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Kans griepepidemie kleiner dan gedacht

ATLANTA - De kans op een nieuwe wereldwijde griepepidemie als gevolg van een mutatie van een variant van de vogelgriep is kleiner dan eerder werd gedacht.

Deze conclusie trekt het Amerikaanse centrum voor de handhaving en preventie van ziektes (CDC) op basis van eigen onderzoek.

 
Vogelgriep
Het gaat om een mutatie van H5N1-variant van de vogelgriep, die voor vogels dodelijk is. Onderzoekers hebben dit virus in proefdieren proberen te versmelten met een redelijk onschuldig mensengriepvirus. Dat zou een voor mensen dodelijke variant kunnen opleveren. Versmelting blijkt zich op deze manier echter moeilijk voor te doen.
 
Mutatie
De wetenschappers benadrukken wel dat de dreiging van een wereldwijde pandemie hiermee niet weg is. De vogelgriep kan namelijk ook op andere manieren muteren tot een variant die dodelijk is voor mensen, bijvoorbeeld door een spontane mutatie van H5N1.
 

ANP

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.