Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Meer onderzoek naar ouderenzorg nodig'

MAARSSEN - Er is meer wetenschappelijke onderbouwing nodig voor verpleegkundige richtlijnen in de ouderenzorg. Bovendien moet er meer onderzoek komen naar goede zorg bij comorbiditeit. Dat zegt de Gezondheidsraad naar aanleiding van een uitgebreid ouderenzorg-onderzoek.
 

 
Uit het onderzoek van de Gezondheidsraad blijkt dat ouderen vaak niet voorkomen in klinische trials en dat daardoor veel richtlijnen in de ouderenzorg niet goed onderbouwd zijn. Daar komt bij dat veel ouderen last hebben van meer dan één aandoening, en dat de richtlijnen voor behandeling van de verschillende aandoeningen lastig of niet op elkaar aansluiten.
 
Comorbiditeit
Een tweede conclusie uit het onderzoek is dat er nog weinig bekend is over de groeiende groep kwetsbare ouderen met comorbide problemen. Ook over de samenhang tussen leeftijdsafhankelijke kwetsbaarheid, het hebben van meerdere aandoeningen en het ontstaan van beperkingen zou meer kennis moeten zijn. De Gezondheidsraad adviseert dan ook om te investeren in onderzoek naar deze thema's. Welke onderzoeksinstellingen dit het beste zouden kunnen doen, heeft de raad nog niet bekend gemaakt.
 
VWS
Het onderzoek van de Gezondheidsraad is gestart in 2004 in opdracht van het Ministerie van VWS. De raad heeft bekeken welke onderzoeksprogramma's er op geriatrisch gebied lopen. Op universitair niveau blijkt er veel onderzoek gedaan te worden, maar hiervan komt weinig terug op het klinische vlak.
 


Redactie Nursing - Brenda Kluijver

Of registreer je om te kunnen reageren.