Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Miljoen Nederlanders hebben stressstoornis'

AMSTERDAM - Volgens schattingen hebben ongeveer een miljoen Nederlanders last van posttraumatische stressstoornis (PTSS).
'Miljoen Nederlanders hebben stressstoornis'

 
Deskundigen uit het binnen- en buitenland komen vandaag in Amsterdam bijeen om te studeren op manieren om de behandeling van de stressstoornis te verbeteren.
 
Trauma's
PTSS kan ontstaan als mensen getuige of slachtoffer zijn van een zeer traumatische gebeurtenis. Volgens wetenschappelijk onderzoekster C.S. de Kloet, verbonden aan het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht , kan dat bijvoorbeeld gebeuren bij militairen op missie in oorlogsgebieden, of bij brandweermannen, politieagenten en ambulancebroeders bij een ramp.
 
Symptomen
De symptomen worden volgens de onderzoekster vaak niet herkend, niet door de slachtoffers, maar ook niet door artsen en andere hulpverleners. 'Vaak komen ze tien jaar later pas aan het licht, als de klachten echt heel ernstig zijn geworden.'
 
Kennis vergroten
Het congres dient om de kennis bij deskundigen te vergroten. 'De ene mens blijkt veel gevoeliger voor PTSS dan de andere. We zouden bijvoorbeeld kunnen leren de aanleg vroeger op te sporen, bijvoorbeeld via het bloed of via een hersenscan. Tijdens een sollicitatieprocedure kun je mensen via tests dan screenen op hun gevoeligheid voor PTSS.'
 
Het symposium is georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen en het ministerie van Defensie.
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.