Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Pil moet hart- en vaatziekten voorkomen

AMSTERDAM - In Nederland wordt een proef voorbereid met een pil die gezonde 50-plussers tegen hart- en vaatziekten moet beschermen, de zogenoemde polypil.


Mogelijk nog dit jaar zullen 500 personen deelnemen aan een klinisch onderzoek naar ervaringen met deze combinatiepil, waarin bloeddruk verlagende middelen, een cholesterolverlager en aspirine in lage doseringen zijn samengevoegd.
 
Omstreden
De polypil is omstreden omdat zij volgens critici zou bijdragen aan verdere medicalisering van de samenleving. Zij menen dat een uitgekiend dieet ook leidt tot daling van het risico op hart- en vaatziekten.
 
Pilot-studie
Wetenschappers van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam zijn bezig met het opzetten van een pilot-studie. Ze willen nagaan of het langdurig slikken van een polypil leidt tot gezondheidswinst, en of gezonde mensen bereid zijn dagelijks een pil te slikken. Als de proef slaagt, zal een onderzoek met enkele duizenden deelnemers worden opgezet.
 
Britse uitvinding
De polypil is een uitvinding van twee Britse wetenschappers, die in 2003 in British Medical Journal schreven dat door het preventief slikken van een combinatiepil het risico op een hartinfarct of beroerte met 80 procent kan worden verminderd. Die veronderstelling is nog nergens op een groep patiënten serieus onderzocht.
 
Doodsoorzaak
Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. Van de ruim 136.000 mannen en vrouwen die vorig jaar overleden, waren bij meer dan 43.000 hart- en vaataandoeningen de oorzaak. Door hun leeftijd lopen 50-plussers een groter risico op hartinfarcten of beroertes. Ze zouden de preventiepil dagelijks moeten slikken, gedurende een groot aantal jaren.
 


Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.