Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Polydrugsgebruik is trend onder jongeren

UTRECHT - Polydrugsgebruik is dé trend onder jongeren volgens het Trimbos-instituut. De kans op verslaving is daardoor groter.

 
Tijdens een feestje een xtc-pilletje nemen, een lijntje cocaïne snuiven en ter afsluiting nog een jointje roken om te kunnen slapen. Tussendoor lest een flinke hoeveelheid alcohol de dorst.
 
Trend
Jongeren gebruiken vaker verschillende drugs tegelijkertijd, zegt Harald Wycher van het Trimbos-instituut. 'Polydrugsgebruik in combinatie met alcohol is echt een trend van de laatste tijd. Tien jaar geleden slikte een jongere tijdens het uitgaan ook een pilletje, maar de meesten dronken daarbij geen alcohol.' Volgens hem is de kans op verslaving groter door het gebruik van meer soorten drugs.
 
Verslavingszorg
Het is bovendien één van de oorzaken dat meer jongeren hulp zoeken bij de kliniek. Brancheorganisatie GGZ Nederland zegt dat instellingen voor de verslavingszorg zich daarom meer op jongeren gaan richten.
Het aantal 14- tot 18-jarigen dat aanklopte bij de hulpverlening steeg tussen 2001 en 2004 van 422 naar 747. Er staan zo’n 1000 jongeren bij een instelling of kliniek geregistreerd.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.