Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Silliconen in oog tegen bijziendheid

GRONINGEN - Ouderen hebben binnenkort geen leesbril meer nodig. Het inspuiten van silliconen in het oog zou in de toekomst kunnen voorkomen dat senioren bijziend raken.

 
Veel mensen van middelbare leeftijd hebben een leesbril nodig om details van dichtbij nog goed te kunnen zien. Hun probleem ontstaat doordat de lens in het oog in de loop der jaren minder elastisch wordt. Steven Koopmans, oogarts aan de Rijksuniversiteit Groningen onderzocht de vervanging van dit onelastische materiaal in de lens voor een kunstmatige, op siliconen gebaseerde stof die in de lens kan worden geïnjecteerd.
 
Plug
Om te voorkomen dat de geïnjecteerde vloeistof weg lekt ontwikkelde Koopmans een soort ‘plug’. Volgens de onderzoeker duurt het niet lang meer voordat de nieuwe techniek in de praktijk kan worden toegepast.
 

Nieuwsredactie Elsevier Gezondheidszorg

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.