Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

UMCG gaat thuiszorg betalen

GRONINGEN - Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) gaat tijdelijk thuiszorg regelen en betalen voor patiënten die na opname thuis nog zorg nodig hebben.

 
Dat heeft voorzitter Bert Bruggeman van de raad van bestuur van het UMCG gisteren bekendgemaakt. Het UMCG doet dit in elk geval tot 1 september. Staatssecretaris Clémence Ross van Volksgezondheid heeft beloofd voor 1 september met maatregelen te komen om de problemen in de thuiszorg op te lossen.
 
Noodbel
De afgelopen weken komen uit diverse delen van het land verhalen dat thuiszorgorganisaties niet voldoende geld krijgen van zorgkantoren om klanten te helpen en dat er sprake zou zijn van cliëntenstops. Ook de Consumentenbond, zorgverzekeraars, ouderenorganisaties en een burgemeester uit Brabant hebben aan de bel getrokken.
 
Knelpunten
Ross laat momenteel onderzoeken wat de knelpunten zijn bij de financiering van de thuiszorg uit de AWBZ. Mocht het nodig zijn dan wil zij extra geld uit trekken om de problemen op te lossen. Het UMCG wil echter niet tot die tijd wachten. Bruggeman wil voorkomen dat mensen langer dan nodig in het ziekenhuis moeten blijven door problemen bij de financiering van de thuiszorgorganisaties. Het ziekenhuis heeft daarom besloten in zee te gaan met de thuiszorgorganisatie Icare en daar waar nodig de kosten zelf voor te schieten.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.