Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Vaker 'zelfbediening' morfine tijdens bevalling

TILBURG - Steeds meer ziekenhuizen geven vrouwen de mogelijkheid pijnstilling kort voor en tijdens een bevalling zelf te regelen. Met een druk op de knop bedient de patiënt een infuuspomp die snel een sterk en kortwerkend morfinepreparaat toedient, als dat nodig is.
Vaker 'zelfbediening' morfine tijdens bevalling

Het Haagse Bronovo ziekenhuis en het Rijnland ziekenhuis in Leiderdorp gebruiken de methode inmiddels enkele maanden. Het TweeSteden ziekenhuis in Tilburg heeft een proef gehouden en noemde die donderdag 'veelbelovend'. Volgens de Tilburgse gynaecoloog Addy Drogtrop zijn veel collega's geïnteresseerd en zullen zij snel volgen.
 
Voordelen
De methode kent verscheidene voordelen, legde Drogtrop donderdag uit. Het effect is beter dan een injectie morfine in de spieren, maar minder sterk dan de ruggenprik. Een dosis via de pomp werkt kort (negen minuten) en is daarom veiliger voor de baby. 'De kans is klein dat de baby verdoofd ter wereld komt', zegt Drogtrop.
 
Overdosering
Belangrijk voordeel voor de vrouw is dat zij de geboorte wel voelt en bewust beleeft. De pomp is beveiligd tegen overdosering. De eerste 35 vrouwen die in Tilburg zijn bevallen met de morfinepomp waren uitermate positief, aldus het ziekenhuis. Pijnbestrijding met de ruggenprik blijft mogelijk, benadrukt Drogtrop.
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.