Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Wisselligging geen risico voor IC-patiënt

MAARSSEN - Wisselligging geeft geen negatieve uitkomsten bij IC-patiënten na coronaire chirurgie. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van verplegingswetenschapper en gespecialiseerd wondverpleegkundige Erik de Laat van de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Wisselligging geen risico voor IC-patiënt


Tijdens het onderzoek werden 55 IC-patiënten volgens wisselligschema’s gedraaid. Elke patiënt werd in 30°-zijligging gelegd gedurende twee uur. Veertien patiënten in rugligging vormde de referentiegroep. De cardiac index (de hoeveelheid bloed die het hart per minuut per m2 lichaamsoppervlak in de arterie pulmonalis en de aorta pompt) in 30°-wisselligging in zijligging tussen twee en acht uur na coronaire chirurgie bleek gelijk aan die van patiënten in rugligging, zelfs bij patiënten die werden behandeld met bloedrukverhogende of vaatverwijdende medicatie.


Terughoudend
IC-verpleegkundigen zijn vaak terughoudend met het toepassen van wisselligging bij IC-patiënten, omdat zij aannemen dat het draaien van patiënten een negatieve invloed heeft op de circulatie. Erik de Laat concludeert dat die angst ongegrond is, en als er geen strikte contra-indicaties zijn, wisselligging ter voorkoming van decubitus toe te passen binnen twee uur na coroniare chirurigie.
Zijn promotie vindt plaats op 11 september 2006.
Redactie Nursing - Christie Klaucke

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.