Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Cholesterolverlager gaat ontsteking tegen


MAASTRICHT - Cholesterolverlagende geneesmiddelen werken positief bij mensen met reuma en multiple sclerose. Uit onderzoek van neuroloog Olav Stüve blijkt dat de zogeheten statines niet alleen effect hebben op cholesterol, maar ook op ontstekingscellen.

Stüve promoveert woensdag op dit onderwerp aan de universiteit Maastricht.
 
Weefselbeschadiging
Bij reuma, multiple sclerose en hartinfarcten zijn de afweercellen in het lichaam overmatig geactiveerd. Hierdoor kan weefselbeschadiging ontstaan in het hart, de gewrichten en het zenuwstelsel. De statines zorgen ervoor dat eiwitten worden aangemaakt die de cellulaire afweer onderdrukken, waardoor ze weer normaal functioneren. Ook werken de cholesterolverlagers cellen tegen die chronische ontstekingen in stand houden.
 

ANP

Of registreer je om te kunnen reageren.