Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Cliënten thuiszorg krijgen betere voorlichting

DEN HAAG - Patiënten die geen thuiszorg krijgen, terwijl ze er volgens de regels wel recht op hebben, krijgen betere voorlichting over hun rechten.
Cliënten thuiszorg krijgen betere voorlichting

Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid heeft donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer toegezegd die rechten kort en simpel op een rijtje te zetten.

 
Formulier
De informatie komt te staan op het formulier waarin officieel wordt meegedeeld dat de patiënt gebruik mag gaan maken van de thuiszorg. Er komt een telefoonnummer bij te staan dat de patiënt kan bellen, als een instelling voor thuiszorg weigert de zorg te verlenen.
 
Geen plaats
Het Kamerlid Anouchka van Miltenburg (VVD) bracht de staatssecretaris op het idee. Veel ouderen krijgen op het moment geen thuiszorg, omdat de instellingen niet goed doorverwijzen. Als de ene organisatie geen plaats heeft, is er vaak bij een andere instelling in de buurt nog wel ruimte voor nieuwe klanten. Het zogenoemde zorgkantoor van de zorgverzekeraars moet die doorverwijzing op zich nemen.
 
Stops onwenselijk
De afgelopen zomer stelden veel instellingen voor thuiszorg een patiëntenstop in. Volgens staatssecretaris Ross deden ze dat omdat ze bang waren dit najaar te weinig geld in kas te hebben om de zorg daadwerkelijk te leveren. Volgens Ross zijn de patiëntenstops onwenselijk. Ze heeft in augustus 95 miljoen euro beschikbaar gesteld om tekorten in de thuiszorg voor de rest van dit jaar op te lossen . Volgens haar moet dat genoeg zijn. Voor volgend jaar verwacht ze geen verdere capaciteitsproblemen in de thuiszorg.
 

ANP

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.