Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Coach houdt oudere uit het ziekenhuis

ROTTERDAM - Een coach die de thuiskomst van oudere chronisch zieken uit het ziekenhuis begeleidt, voorkomt dat de patiënten snel weer in het hospitaal belanden.
Coach houdt oudere uit het ziekenhuis

Dat blijkt uit een proef in de Amerikaanse staat Colorado. De coach vergemakkelijkte de overgang van het ziekenhuis naar andere zorgverleners, zoals de huisarts. Het omvangrijke onderzoek verscheen in het medische tijdschrift Archives of Internal Medicine.
 
Rollenspel
De ‘overstapcoach’ trainde patiënten om hun ziekte actiever in de gaten te houden en mondiger te zijn in gesprekken met artsen. De coach oefende dat onder andere in een rollenspel. De patiënten kregen daarnaast uitleg over symptomen en medicatie waar ze alert op moesten zijn, en hielden zelf een dossier bij.
 
Uitkomsten
De Amerikaanse studie richtte zich op 65-plussers met aandoeningen die veel zorg vergen, zoals een gebroken heup of suikerziekte. Eén op de twaalf deelnemers werd binnen een half jaar weer voor dezelfde ziekte opgenomen, tegen een op de zeven patiënten uit een controlegroep. Ook heropnames vanwege andere ziektes kwamen minder vaak voor.
 
Communicatie
Dat de communicatie tussen verschillende disciplines vaak moeizaam verloopt, is ook in Nederland aangetoond. Dit kan ervoor zorgen dat patiënten sneller weer naar het ziekenhuis moeten. Het komt bijvoorbeeld voor dat medicatie bij een patiënt bijwerkingen geeft, terwijl niet alle hulpverleners op de hoogte zijn. Daarnaast begrijpen sommige patiënten niet goed wat ze voor hun behandeling moeten doen, waardoor zij zieker blijven dan nodig is.
 
Praktijkondersteuners
In Nederland zijn sinds eind jaren negentig al steeds meer praktijkondersteuners actief, die begeleiding en advies geven aan chronisch zieken. Zeven van de tien huisartsenpraktijken hebben inmiddels zo’n ondersteuner, zo blijkt uit recente cijfers van het Landelijk Informatienetwerk Huisartsenzorg.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.