Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Depressie zichtbaar in hersenen senioren

MAARSSEN - De hersenen van depressieve ouderen wijken af van die van gezonde leeftijdsgenoten. Dat meldt het UMC Utrecht op basis van onderzoek van Joost Janssen.

 
Volgens hem kan deze ontdekking bijdragen in de behandeling van depressie bij ouderen. Janssen ontdekte dat bij depressieve ouderen het hippocampus-gebied , dat precies onder de slaap ligt, kleiner is. Dat is volgens hem vooral zichtbaar bij mensen die al lang depressief zijn.

Bloedverdunners
Ouderen die korter depressief zijn, hebben kleine beschadigingen in de zenuwuitlopers. De onderzoeker denkt dat de beschadigingen in de zenuwuitlopers veroorzaakt worden door problemen met de bloedcirculatie in de hersenen. Daarom zouden bloedverdunners overwogen kunnen worden bij de behandeling van depressie.
 

Nieuwsredactie Elsevier Gezondheidszorg

Of registreer je om te kunnen reageren.