Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Dorstsensor voorkomt uitdroging ouderen

AKEN - Een dorstsensor moet in de toekomst voorkomen dat ouderen uitdrogen door te weinig vochtinname. De sensor is uitgevonden door Duitse wetenschappers.
 
Dorstsensor voorkomt uitdroging ouderen

 
Het apparaatje meet via contactjes die op de huid geplakt worden onder meer de verhouding van water, vet en botten in het lichaam. De gegevens worden naar een elektronisch apparaat gestuurd, dat via een signaal waarschuwt als de drager iets moet drinken.
 
Dorstgevoel
'Bij ouderen verdwijnt het dorstgevoel. Ze hebben geen droog gevoel in de mond en drinken daardoor niet genoeg', zegt projectleider Marian Walter van de Technische Hogeschool in Aken. Zij benadrukt dat te weinig drinken schadelijk is voor nieren, hart, bloedsomloop en de prestaties van het geheugen.
 
Testen
De wetenschappers gaan binnenkort een prototype van het apparaat in de praktijk testen. Verloopt dat naar wens, dan is zo'n dorstsensor er over een jaar of vijf, zeggen zij.
 

Redactie Nursing

3 reacties

 • no-profile-image

  Frans

  Ik ben benieuwd of er testresultaten beschikbaar zijn en hoe het product zich nu ontwikkeld heeft

  Met vriendelijke groeten,
  Frans van Lammeren.

 • no-profile-image

  Jac

  Dit bericht is geplaatst toen men van plan was om in 2006 de dorstsensor te gaan testen.
  Na 4 jaar moet er toch wel meer over bekend zijn, of is de hele test een fiasco geworden?

 • no-profile-image

  Marijke

  Ouderen die afhankelijk zijn van hulp bij toiletgang en op zizelf wpnen drinken vaak bewust weinig omdat ze bang zijn dat de hulp niet op tijd is om hen naar toilet te begeleiden, dementerende ouderen willen vaak niet drinken en kunnen het niet zelf daar kan zo`n sensor niks mee doen, er zou toch gewoon meer personeel moeten komen zodat je de tijd hebt om mensen vaker drinken aan te bieden en hen er mee te helpen. Je kunt overal wel techniek voor verzinnen maar de mensen blijven afhankelijk van hulp en dat kan die vast dure sensor niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.