Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Foutenmelder heeft bescherming nodig

UTRECHT - Om incidentmelding door zorgverleners te bevorderen, zijn een cultuuromslag en een goede bescherming van de melder belangrijk. Dat blijkt uit onderzoek dat artsenorganisatie KNMG heeft uitgevoerd in opdracht van VWS en ZonMw.
Foutenmelder heeft bescherming nodig

 

De KNMG bedoelt met de ‘bescherming van de melder’ een cultuur waarin melders niet bang hoeven te voor individuele sancties.
De KNMG-onderzoekers stellen verder dat een organisatiecultuur waarin het normaal is van fouten te leren, en het maken van afspraken over bescherming van de melder enkele belangrijke voorwaarden zijn.
 
Scheiding
Bescherming van de melder is mogelijk door een duidelijk onderscheid te maken tussen op kwaliteitsverbetering gerichte meldingssystemen aan de ene kant en systemen voor het beoordelen of bestraffen van individuen voor het maken van fouten (zoals arbeidsrecht, tuchtrecht en strafrecht) aan de andere kant. Een dergelijke scheiding is belangrijk voor de meldingsbereidheid van hulpverleners.
 
Meldingssystemen
Ook adviseert de KNMG dat ziekenhuizen, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het Openbaar Ministerie bij procedures tegen individuele melders of andere betrokkenen géén informatie uit meldingssystemen gebruiken. Zij kunnen uit andere bronnen informatie putten. Op andere maatschappelijke terreinen zoals de luchtvaartsector, wordt al langer gesproken over de bescherming van de melder van incidenten.
 
Invoeren
De resultaten van het KNMG-onderzoek zullen de komende tijd worden gebruikt om het invoeren van veilig incident melden in ziekenhuizen en andere sectoren van de gezondheidszorg te stimuleren.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.