Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Goedkoop vrijen met Stichting Jippy

DORDRECHT - De Dordtse stichting Jippy verspreidt de komende vijf jaar vijftig miljoen goedkope condooms onder jongeren tot
23 jaar. De stichting gaat een deel ervan gratis verstrekken aan Nederlandse hiv-patiënten.

Stichting Jippy begon in maart met de verspreiding van condooms , die 10 eurocent kosten. Jippy verkoopt ze niet direct aan de consument, maar distribueert ze via jongerencentra, jongereninformatiepunten (JIP's) en GGD's. Een week, nadat het goedkope voorbehoedsmiddel was geïntroduceerd, ontstond er een stormloop op het Jippy-condoom.

 
Noodkreet
De stichting wil met de actie onveilig vrijen voorkomen en daarmee de verspreiding van geslachtsziekten en aids tegengaan. Het idee om met hiv besmette mensen aan gratis condooms te helpen ontstond na een noodkreet van een 29-jarige man uit Den Haag. ,,Hij en zijn vriendin hadden overal aangeklopt voor gratis condoomverstrekking, maar ontdekten dat dit nergens mogelijk is. Daarom gaan wij nu alle hiv-stellen - hetero of homo - van gratis condooms voorzien'', aldus een woordvoerder. De condooms worden verspreid via aidsconsulenten in de Nederlandse ziekenhuizen.
 
Subsidie
De stichting heeft bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een subsidie van 500.000 euro aangevraagd voor het project. De PvdA, de VVD en GroenLinks kochten inmiddels 40.000 goedkope condooms van Jippy om uit te delen tijdens hun verkiezingscampagnes.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.