Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Hartfalenpatiënt heeft baat bij partner

MAARSSEN - De zorg van een partner is van groot belang voor de prognose van patiënten met hartfalen.
Hartfalenpatiënt heeft baat bij partner

Dat blijkt uit het promotieonderzoek van verplegingswetenschapper Marie Louise Luttik van het Thoraxcentrum UMC Groningen, waarmee zij op 4 oktober aanstaande promoveert aan Faculteit der Medische Wetenschappen van de RUG in Groningen.
 
Belang van mantelzorg
Marie Louise Luttik onderzocht wat het belang is van mantelzorg voor patiënten met hartfalen, en welke belasting zorgende partners ervaren. Patiënten met een partner lieten betere gezondheidsuitkomsten zien (minder heropnames en hogere kwaliteit van leven) in vergelijking met alleenstaande patiënten. Deels hangt dit samen met het feit dat de groep alleenstaanden vooral bestaat uit oudere vrouwen met een lage sociaal economische status.
 
Lage kwaliteit van leven
Ook bleek uit het onderzoek, dat onderdeel is van de meerjarige COACH-studie (Coordinating study evaluating Outcomes of Advising and Counselling in Heart failure) naar verpleegkundige interventies bij hartfalen, dat de kwaliteit van leven van partners te lijden heeft onder de zorg voor een zieke partner. Soms scoren partners zelfs nog lager dan de patiënt zelf.
 
Rol verpleegkundige
Volgens Luttik is het daarom van belang dat hartfalenverpleegkundigen aandacht besteden aan de taken en de belasting van de partners van patiënten tijdens de begeleidingsgesprekken op de poli. Luttik: ‘De populatie patiënten met hartfalen bestaat nu nog vooral uit mannen, meestal doet de vrouwelijke partner de boodschappen en zorgt voor het eten. Het is dan belangrijk dat deze partners weten hoe ze zoutbeperkt moeten koken.
 
Screenen
Ook wijst Luttik op het belang van het screenen op mentale overbelasting. ‘Er is natuurlijk altijd aandacht voor de patiënt, maar voor partners is het van groot belang dat de verpleegkundige ook bespreekt hoe het met hén gaat. Vaak kan daarmee overbelasting al worden voorkomen.’
 


Redactie Nursing - Christie Klaucke

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.