Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Inzet mobiele telefoon helpt patiënt

MAASTRICHT - Jaarlijks kunnen in Nederland vele miljoenen euro's bespaard worden door mobiele telefoondiensten te gebruiken in de gezondheidszorg. Bovendien worden patiënten beter geholpen en neemt productiviteit in de gezondheidszorg toe.

 
Dat is een van de conclusies uit het onderzoek van het Imperial College in Londen in opdracht van Vodafone. Theo van der Ven, voorzitter van het Europese Instituut voor Gezondheidszorg Informatie (EIHI) roept de overheid en zorgverzekeraars op om deze kans te pakken. ‘In Engeland alleen al daalt door afspraakherinneringen via SMS het aantal gemiste ziekenhuis- en doktersafspraken met 50 procent en wordt 500 miljoen euro per jaar bespaard.
 
Nieuw tijdperk
Maar niet alleen SMS is een belangrijk hulpmiddel in de zorg. Van der Ven: ‘Huidige toepassingen van mobiele telefoons kunnen ook hartinfarcten voorkomen. Chronisch zieken worden beter gevolgd en begeleid in het nemen van hun dagelijkse medicijnen. Dit bespaart onnodige opname in het ziekenhuis. We staan aan de vooravond van een nieuw tijdperk, waarbij de mobiele telefoon niet uit de gezondheidszorg is weg te denken.'
 


Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.