Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Kennis over bijwerkingen chemo cruciaal

GOUDA/MAARSSEN - Door een goede kennis van en een goede observatie van mogelijke bijwerkingen van chemotherapeutica kan de (oncologie)verpleegkundige een grote bijdrage leveren aan het verminderen van de bijwerkingen van deze behandeling.

 
Dat zei Jan Alex van Spil, nurse practitioner in het Universitair Medisch Centrum in Groningen onlangs op een seminar van Sanofi-Aventis over de ontwikkelingen binnen de chemotherapie. Hij gaf aan dat door gedegen kennis van chemobijwerkingen en deze goed te observeren en (preventief) te behandelen, chemotherapie voor patiënten draaglijker kan worden gemaakt. Bijvoorbeeld door het preventief inzetten van anti-braakmiddelen en het vroegtijdig voorlichting geven over de preventie en behandeling van bijwerkingen.
 
Individuele ervaring
De begeleiding van kankerpatiënten is het afgelopen decennium sterk verbeterd. Werd voorheen pas voorlichting gegeven tijdens de behandeling met chemotherapie, nu wordt de patiënt vooraf uitgebreid voorbereid op de behandeling en de gevolgen. Van Spil benadrukte dat het begeleiden van deze patiënten een individuele benadering moet zijn. Wat bij de ene patiënt werkt, hoeft voor een ander niet te gelden.
 
Voorspelling
Het seminar was georganiseerd ter gelegenheid van de 10-jarige beschikbaarheid van het chemotherapeuticum Taxotere® (docetaxel). Medisch specialisten op het gebied van chemotherapie voorspellen een periode waarin met nieuwe behandelstrategieën tumoren nog effectiever bestreden kunnen worden. Ten eerste door nieuwe combinaties van bestaande chemotherapieën eerder en vaker in te zetten. Ten tweede door een gerichte, individuele aanpak en ten derde door een betere, vaak pro-actieve aanpak van de bijwerkingen.
 
Kwaliteit van leven
De komst van nieuwe cytostatica en een betere verdraagzaamheid van chemotherapie hebben er de afgelopen jaren voor gezorgd dat de overlevingsgrens van kankerpatiënten is verlegd en dat de levenskwaliteit is verbeterd.
 


Redactie Nursing – Alexia Hageman

Of registreer je om te kunnen reageren.