Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Oncologieverpleegkundige moeilijker zwanger

UTRECHT - Blootstelling aan cytostatica maakt dat oncologieverpleegkundigen risico lopen om later zwanger te worden dan hun collega's. Dat concludeert onderzoeker Wouter Fransman in zijn proefschrift waarop hij begin oktober promoveert.
Oncologieverpleegkundige moeilijker zwanger

Bij de huidige blootstellingsniveaus heeft ongeveer 50 procent van de populatie oncologieverpleegkundigen een verhoogd risico op een verlengde tijd tot zwangerschap vergeleken met niet-blootgestelde verpleegkundigen en ongeveer 10 procent heeft een verhoogd risico op een vroeggeboorte of het krijgen van een kind met een te laag geboortegewicht.

Gecompliceerd Oncologieverpleegkundigen die werken met chemotherapiepatiënten worden via de huid blootgesteld aan cytostatica tijdens hun dagelijkse werkactiviteiten. Omdat cytostatica aanwezig zijn in excreta van behandelde patiënten, is de patiënt een belangrijke bron van verontreiniging en blootstelling. Dit maakt het gecompliceerd om beroepsmatige blootstelling aan cytostatica van verpleegkundigen te voorkomen of te reduceren.


Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.