Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Patiënt levend verbrand op OK

ALMELO - De vrouw die donderdagochtend om het leven kwam bij een brand op de OK in het Twenteborg Ziekenhuis in Almelo, was gefixeerd en bij kennis. Dat heeft een woordvoerder van het ziekenhuis gisteravond laten weten.
Patiënt levend verbrand op OK

De brand brak uit omstreeks tien voor elf gistermorgen op een van de operatiekamers, en is volgens de technische recherche waarschijnlijk ontstaan in een een zuil van een anesthesieapparaat. Aanwezig was een OK-team van zes personen.

 
Bij kennis
De patiënt onderging een lichte ingreep, toen de brand uitbrak. Zij was plaatselijk verdoofd en dus bij kennis. Zoals gebruikelijk was de patiënt gefixeerd op de operatietafel. Deze operatietafel is een vaste opstelling die aan de vloer is vergrendeld.
 
Steekvlam
Halverwege de operatie hoorde het OK-team hard gesis aan de kant van het anesthesieteam, dat zich aan de hoofdzijde van de patiënt bevond. Binnen enkele seconden ontstond een enorme steekvlam, dichtbij de linkerkant van het hoofd van de patiënt. De anesthesieassistent verliet direct de OK om de brandslang te pakken en probeerde snel uitbreidende brand te blussen. Dit lukte echter niet.
 
Afstandbediening
Het OK-team probeerde de patient los te maken, maar deze pogingen mislukten. Ook de afstandsbediening van de operatietafel was door de brand niet meer bereikbaar. Het OK-team werd daarna door bedrijfshulpverlening opgeroepen de afdeling te verlaten. Na enige twijfel heeft het team hieraan gehoor gegeven. Tijdens het incident heeft de patiënt geen respons meer gegegeven, aldus de woorvoerder.
 
Onderzoek
Het kan nog enkele weken duren voordat de technische recherche het onderzoek naar de brand heeft afgerond. Ook de oorzaak van het overlijden van de 69-jarige mevrouw wordt in opdracht van justitie verder onderzocht.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.