Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Thuistest moet ernstige nieraandoening opsporen

DEN HAAG - De Nierstichting lanceert vandaag een campagne waarmee mensen zelf hun nierfunctie kunnen testen. Eén op de tweehonderd volwassen Nederlanders heeft beginnende nierschade, zonder dat hij of zij dat zelf weet.

Met tijdige opsporing en behandeling kan ernstige schade, dialyse of zelfs niertransplantatie voorkomen worden.

 
Groen
De test bestaat uit een pakketje met drie gele strips die in de urine gedoopt moeten worden en die groen uitslaan als iemand te veel van het eiwit albumine in zijn urine heeft. Is het resultaat twee van de drie keer positief (groen), dan wordt geadviseerd om naar de huisarts te gaan.
 
Gratis
De Nierstichting hoopt met 250.000 gratis tests enkele honderden tot duizend van deze mensen op te sporen. Zij heeft daar 1,2 miljoen euro voor uitgetrokken. Via de website van de Nierstichting kunnen mensen de gratis Niercheck aanvragen.
 
Diabetes
Nierbeschadiging kan het gevolg zijn van diabetes type II, een hoge bloeddruk, maar ook een op zichzelf staande nieraandoening. Uit onderzoek blijkt dat 60.000 Nederlanders beginnende nierschade hebben zonder dat te weten.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.