Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

VWS start commissie levensbeëindiging baby's

DEN HAAG - Het ministerie van Volksgezondheid heeft een commissie benoemd die gaat beoordelen of artsen terecht het leven hebben beëindigd van zeer zieke pasgeboren baby's.

 

De commissie beoordeelt ook gevallen waarin artsen in een laat stadium zwangerschappen hebben beëindigd omdat de ongeboren kinderen door ernstige ziekte weinig kans hebben te overleven.

 

Strafbaar

De commissie bestaat uit vijf personen: een jurist, een deskundige in ethische of zingevingvraagstukken en drie artsen. Voorzitter is prof. mr. dr. J.H.A.M. Hubben.

In principe is levensbeëindiging van pasgeborenen en afbreking van late zwangerschap strafbaar. In zeer uitzonderlijke gevallen, bij uitzichtloos en ondraaglijk lijden van het kind, mogen artsen in Nederland de medische behandeling staken of de zwangerschap afbreken. De commissie geeft artsen houvast bij het vaststellen wanneer van die situatie sprake is.

 

Meldingsplicht

Het ministerie heeft de komst van de commissie eerder aangekondigd. Als artsen het leven van de pasgeborenen hebben beëindigd, of een late zwangerschap hebben afgebroken, moeten ze dat, volgens de regels, melden. Het openbaar Ministerie onderzoekt vervolgens of de levensbeëindiging terecht was. De commissie gaat vanaf november beoordelen of het handelen van de artsen volgens de regels was en rapporteert daarover aan het College van procureurs-generaal.

 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.