Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Vakbond strijdt tegen pesten en agressie

MAARSSEN - Abvakabo FNV bindt de strijd aan met pesten en agressie. De meldweek ‘Veilig werken in de zorg’ is gisteren van start gegaan.
Vakbond strijdt tegen pesten en agressie

 
De bond wil met deze week inzicht krijgen in pestgedrag onder verpleegkundigen onderling en agressie tegen verpleegkundigen door patiënten. Dit met als doel om concrete acties te gaan ondernemen.
 
Naar gedrag
Niet alleen agressie en intimidatie van patiënten speelt dus een rol in de meldweek, die het startschot is van de campagne ‘Veilig werken in de zorg’. Ook nare gedragingen onder verpleegkundigen zelf moeten worden aangepakt, meent de vakbond. ‘Wij willen wel eens weten hoe groot dat probleem is en wat wij als vakbond kunnen doen om het te verhelpen’, zegt Abvakabo-woordvoerder Elise Merlijn.
 
Mond vol
Tijdens de meldweek bezoeken Abvakabo-medewerkers 56 zorginstellingen om daar met posters en flyers de aandacht te vestigen op de ‘Veilig werken in de zorg’-enquête. De resultaten van de enquête zullen worden gebruikt om concrete actiepunten op te stellen, die in de vorm van workshops op bijvoorbeeld het Nursing Event aan de orde zullen komen. ‘Het mag dit keer niet bij constateringen uit een enquête blijven: iedereen heeft de mond vol van agressie in de zorg, nu moeten we echt iets dóén.’
 
Rechtspositie
Naast workshops om agressie, intimidatie en pesten in de zorg aan te pakken, denkt Merlijn aan het geven van trainingen in instellingen. ‘Verder kunnen wij als vakbond op dit vlak rechtspositionele ondersteuning gaan bieden aan verpleegkundige leden’, vult ze aan. Vakbond Nu’91 hield vorig jaar ook een meldweek omtrent agressie.
 

 

Redactie Nursing – Brenda Kluijver

Of registreer je om te kunnen reageren.