Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Zorgcoördinator verbetert gezondheidstoestand

MAARSSEN - Zorgcoördinatoren hebben een zeer positief effect op de gezondheidstoestand van ouderen met complexe zorgvragen. Dat zegt Corine Latour, die als eerste verpleegkundige promoveert aan het VU Medisch Centrum in Amsterdam.
 
Zorgcoördinator verbetert gezondheidstoestand

Latour onderzocht op de afdeling Inwendige Geneeskunde van het VUmc wat het effect is van een verpleegkundig specialist die de zorg rondom patiënten coördineert. Veel van deze patiënten kampen met zowel lichamelijke als psychiatrische problemen en die combinatie maakt de zorgverlening voor deze groep vaak lastig.
 
Opnameduur korter
Met name de oudere patiënten op de afdeling bleken veel baat te hebben bij de aanwezigheid en inzet van de zorgcoördinator. Hun opnameduur werd erdoor verkort en ze vonden dat de kwaliteit van hun leven sterk verbeterde.
 
Taken
De zorgcoördinator bood de patiënten onder meer psychosociale ondersteuning, bemiddelde tussen patiënt en hulpverleners en gaf uitleg over medicatiegebruik. Latour pleit ervoor om de complexiteit van zorgvragers standaard te meten bij het begin van een opname, zodat waar nodig direct een zorgcoördinator kan worden ingezet. Latour promoveert morgen op haar studie.
 
 
Een ander initiatief op het gebied van ouderenzorg: de dementieconsulent .

Redactie Nursing - Brenda Kluijver

Of registreer je om te kunnen reageren.