Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

115-jarige mag niet bij naam genoemd

Het Universitair Medisch Centrum Groningen beraadt zich op maatregelen tegen de hoogleraar Gert Holstege, wiens onderzoek de NRC gisteren publiceerde.

Volgens het ziekenhuis heeft Holstege de privacy van mevrouw Van Andel geschonden en de naam van het UMCG schade toegebracht. Dat heeft het ziekenhuis Holstege gisteren per brief laten weten.
 
Wetenschap
Mevrouw van Andel stierf op 31 augustus 2005 als oudste vrouw ter wereld en stelde haar lichaam ter beschikking van de wetenschap. Vóór haar dood werkte ze vrijwillig mee aan psychologische tests, die werden afgenomen door onder anderen Holstege. Tegenover de media heeft zij hier nooit een geheim van gemaakt.
 
Commotie
Holstege voerde na haar dood autopsie-onderzoek uit op de hersenen van Van Andel en concludeerde dat deze functioneerden als die van een 60- tot 70-jarige. De resultaten van het onderzoek verschenen gisteren op de site van Neurobiology of Aging, maar zijn door uitgever Elsevier weer off line gehaald vanwege de ontstane commotie. Van het UMCG mag Holstege niet meewerken aan verdere publicatie.
 
Geen uitspraak
De inspectie voor de Gezondheidszorg stelt dat zij geen uitspraak over dit soort zaken kan doen. Ook de KNMG meent dat er geen specifieke wet bepaalt hoe er met het publiceren van de naam van iemand die zijn lichaam ter beschikking van de wetenschap heeft gesteld, wordt omgegaan, zolang deze persoon maar toestemming heeft gegeven. Het CBP stelt dat de wet op de privacy alleen van toepassing op levende personen.
 
Privacy
Woordvoerder Joost Wessels van het UMCG betwist dat: 'Het recht op privacy is een van de pijlers van de medische wereld en geldt voor al onze patiënten, en ook voor mensen die hun lichaam ter beschikking van de wetenschap hebben gesteld.'
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.