Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Extra alarmnummer nodig voor acute zorg

Ambulancediensten, thuiszorginstellingen, huisartsen en patiëntenverenigingen willen dat er een landelijk alarmnummer komt voor acute zorgvragen.

Het alarmnummer komt dan naast het bestaande 112. Dat meldt de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF). Volgens de NPCF weten patiënten die buiten kantooruren medische hulp nodig hebben vaak niet tot wie zij zich moeten wenden. Dit kan de huisartsenpost, de spoedeisende hulp van het ziekenhuis, een thuiszorginstelling of de ambulancedienst zijn. Met het extra alarmnummer moet beter gaan. Via dit nummer krijgt de patiënt dan direct de zorg die hij of zij nodig heeft, of dit nu een ambulance of hulp van een arts of verpleegkundige is.
 
Onderzoek
De NPCF onderzoekt samen met de Vereniging van Huisartsenposten in hoeverre de komst van zo’n apart alarmnummer haalbaar is. Eind dit jaar moet dit onderzoek zijn afgerond.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.