Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Foliumzuur kan ouderdomsdoofheid voorkomen

Het dagelijks innemen van foliumzuur vertraagt het gehoorverlies voor de lage tonen bij oudere mensen. Deze lage tonen vormen de frequentie waarop mensen spreken.

 
Dat blijkt uit een onderzoek van de Wageningen Universiteit en het Wageningen Centre for Food Sciences (WCFS), dat drie jaar heeft geduurd. Het onderzoek is het eerste wetenschappelijke bewijs dat het innemen van extra vitamines van invloed is op de gezondheid van oudere mensen, aldus onderzoeksleidster Jane Durga.
 
Placebo
Het onderzoek is gehouden onder 728 mensen tussen de 50 en 70 jaar. Van hen kreeg de helft dagelijks 0,8 milligram foliumzuur extra. De andere helft kreeg een placebo. Gebleken is dat degenen die foliumzuur slikten minder gehoorverlies hadden. Dat het gehoor op oudere leeftijd afneemt, is op zich gewoon.
 
Gehoorzenuw
De onderzoekers vermoeden dat het innemen van foliumzuur voor een betere bloedtoevoer naar de gehoorzenuw zorgt. Van foliumzuur was eerder al bekend dat het goed is voor vrouwen die zwanger willen worden. Het gebruik van foliumzuur kan een spina bifida (open ruggetje) bij de foetus voorkomen.
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.