Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Gezondheidsinspectie overweegt inzet spion

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) overweegt nep-illegalen in te zetten om te controleren of ziekenhuizen zich aan de regels houden. Een woordvoerster van de IGZ heeft dat donderdag bevestigd.
Gezondheidsinspectie overweegt inzet spion

Volgens belangenorganisaties van illegalen komt het voor dat ziekenhuizen illegalen de deur wijzen, zonder te kijken of ze dringend medische hulp nodig hebben. De ziekenhuizen zijn bang dat ze naar hun geld kunnen fluiten.
 
Hulp
Volgens de woordvoerster van de Inspectie is het inzetten van nep-illegalen een van de mogelijkheden die worden onderzocht om te controleren of ziekenhuizen illegalen onterecht de deur wijzen. Ziekenhuizen hebben volgens de wet de plicht om illegalen medisch noodzakelijke hulp te bieden. De inspectie onderzocht vorig jaar een klacht van zogenoemde 'straat-artsen' uit Rotterdam dat illegalen bij de receptie van een aantal Rotterdamse ziekenhuizen standaard werden weggestuurd. De IGZ concludeerde toen na onderzoek dat er van structurele weigering geen sprake was.
 
Behandelregels
De organisatie wil de kwestie dit jaar verder onderzoeken. Een inspecteur van de IGZ zei woensdag tijdens een congres in Utrecht over de problematiek van onverzekerden dat zijn organisatie overweegt nep-illegalen in te zetten. Medewerkers van de inspectie zouden zich dan voordoen als illegaal om zo te kunnen onderzoeken of de ziekenhuizen zich aan de behandelregels houden.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.