Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Hielprik moet meer ziekten opsporen'

Artsen moeten de bevoegdheid krijgen om via de hielprik niet maximaal zeventien maar vijftig ziekten op te sporen.
'Hielprik moet meer ziekten opsporen'

Daarvoor heeft klinisch geneticus prof.dr. M.H. Breuning van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gisteren gepleit. Sinds 1 januari mogen artsen via de hielprik baby's controleren op zeventien ziekten. Daarvoor waren het er drie.
 
Afwijkingen
De zeventien ziekten betreffen onder meer afwijkingen aan de schildklier, bijnier, het bloed en de stofwisseling. Geneticus Breuning vindt dat ouders zelf moeten kunnen bepalen of hun kind op meer ziekten wordt getest.
 
Advies
Volgens een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid heeft de staatssecretaris al in 2005 besloten baby's alleen op die ziekten te laten controleren waarvoor medische behandeling mogelijk is. Wel heeft ze de Gezondheidsraad, een adviesorgaan van het kabinet, gevraagd te onderzoeken of de kinderen in de toekomst misschien ook moeten worden onderzocht op andere ziekten. De uitslag van dit onderzoek wordt in de loop van 2007 verwacht.
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.