Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

IGZ wil betrouwbare bloedsuikermetingen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft vrijdag ziekenhuizen gevraagd extra maatregelen te treffen om de bloedsuikermetingen van patiënten zo betrouwbaar mogelijk te laten verlopen.
IGZ wil betrouwbare bloedsuikermetingen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft vrijdag alle ziekenhuizen gewaarschuwd betrouwbare bloedsuikermetingen bij diabetespatiënten uit te voeren. De laatste weken hebben drie patiënten gezondheidsproblemen gekregen doordat ze te veel insuline kregen toegediend.
 
Bloedsuikerwaarde
Dat kwam doordat de metingen een hogere bloedsuikerwaarde aangaven dan de patiënten in werkelijkheid hadden. Volgens een woordvoerster van de Inspectie kregen de patiënten bijvoorbeeld last van duizelingen. De aanvallen kunnen gevaarlijk zijn, omdat de patiënten in coma kunnen raken. Ziekenhuizen gebruiken apparaten waarmee de bloedsuikerwaarde aan het bed van de patiënt kan worden gemeten. Volgens een woordvoerster van de inspectie zouden ziekenhuizen kunnen overwegen de metingen weer,
net als vroeger, in het lab met een injectiespuit te doen.
 
Ander type
Diabetespatiënten die thuis zelf hun bloedsuikers meten, hoeven zich volgens de Inspectie geen zorgen te maken. Zij gebruiken een ander type apparaat. De Inspectie gaat de apparaten waarmee de ziekenhuizen werken de komende tijd onderzoeken. Het gaat om apparaten afkomstig van verschillende fabrikanten. Volgens de woordvoerster is niet duidelijk waarom er de laatste weken plotseling drie meldingen zijn binnengekomen, terwijl de apparaten al veel langer in gebruik zijn.
 
Hygiënerichtlijnen
De Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie heeft vrijdag geadviseerd bij de afname van bloed volgens de hygiënerichtlijnen te werken en voldoende bloed af te nemen.
 

 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.