Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Nachtdiensten slopen het hart

Mensen die in ploegendiensten werken, hebben een groter risico op hartfalen dan werknemers die van 9 tot 5 actief zijn.

Nachtdiensten slopen het hart

 

Het hart van nachtwerkers functioneert 's nachts anders omdat hun lichaam dan is geprogrammeerd op rust. Ze hebben daardoor tweemaal zo veel kans op een onregelmatige hartslag.


Ploegendiensten

Er zijn in ons land zo'n anderhalf miljoen mensen die in nacht- of ploegendiensten werken: 16 procent van alle werkenden. Het lichaam van de nachtwerkers moet zich via roosters ook steeds opnieuw aan een ander dag- en nachtritme aanpassen.

 

Onderzoekers

Het verhoogde risico op hartfalen is vastgesteld door onderzoekers uit Milaan. Wetenschappers uit Zweden en de Verenigde Staten voegden hier nog een vergrote kans op bedrijfsongevallen aan toe. De Technische Universiteit Eindhoven zal binnenkort een nachtsymposium houden over methoden om de nachtwerkers te beschermen.Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.