Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Oudere verliest regie over eigen leven

Bij 14% van de ouderen ouder dan zestig gaat de regie over het eigen leven na drie jaar verloren. Dit concluderen onderzoekers van de Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA) van het VUmc Amsterdam.

Onderzoekers Nora Schuit en Dorly Deeg vonden dat sommige groepen ouderen een grotere kans hebben op regieverlies , bijvoorbeeld mensen met een depressie en een functionele of cognitieve beperking. Behoud van regie en aanpassingsvermogen zijn echter noodzakelijk om zelfredzaam te blijven.
 
Levenseinde
Het onderzoek verschijnt begin januari 2007 in het Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie (TGG). Naast dit artikel verschijnen nog vier artikelen van LASA . Zo deden Arjan Braam en Marianne Klinkenberg onderzoek naar godsdienstigheid en stemming in de laatste week van het leven. Zij zagen dat kenmerken van religiositeit samenhangen met vrede met het naderende levenseinde.
 
Hoogoggeleiden
Sociologe Marjolein Broese van Groenou beschrijft de ’nieuwe’ generatie ouderen die actiever en hoger opgeleid is dan de vorige. Ze nemen meer deel aan maatschappelijke activiteiten, maar hun gezondheidstoestand is slechter waarmee bijstelling van het huidige positieve beeld van deze ouderen is vereist.
 
Overgewicht
Een groep onderzoekers onder aanvoering van epidemiologe en voedingskundige Marjolein Visser heeft gevonden dat overgewicht en gebrek aan voldoende activiteit zowel in de loop van iemands leven als op oudere leeftijd, het risico op lichamelijke achteruitgang vergroot. Wordt men op oudere leeftijd actief, dan is dit risico minder groot.
 
Dementie
Psychologe Hannie Comijs e.a. beschrijven hoe dementie in een vroeg stadium kan worden gesignaleerd door combinaties van risicofactoren. Zo vinden zij dat bij mensen met een functionele beperking, zonder geheugenklachten maar met een cardiovasculaire ziekte of diabetes, het risico op dementie is vergroot.
 
Onderzoek
Sinds 1992 doet LASA in opdracht van VWS een grootschalig onderzoek onder ouderen in Nederland.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.