Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Rookverbod in zorg vergroot risico op brand

Het aantal branden in verpleeghuizen is de afgelopen twintig jaar bijna vervijfvoudigd, aldus het Nederlands Dagblad. Ongelukken met elektrische apparaten en roken vormen de belangrijkste oorzaken.

Het Nederlands Dagblad baseert haar artikel op een nog niet openbaar rapport van deskundigen aan het ministerie van Binnenlandse Zaken .
 
Toename
Uit het rapport, de Brandveiligheidvisie Gezondheidszorg, blijkt dat in de periode tussen 1984 en 1992 gemiddeld 51 branden per jaar werden geregistreerd. In 2003 en 2004 werd jaarlijks gemiddeld echter 241 branden geregistreerd. Voor verzorgingshuizen geldt een overeenkomstig drastische toename. Daar nam het aantal branden toe van 67 (tussen 1984 en 1992) naar 273 in 2003 en 2004.
 
Roken
Het rapport stelt dat roken als oorzaak van brand in verzorgingshuizen de laatste jaren bijna is verdubbeld. Rookverboden in verpleeghuizen hebben juist voor een toename van branden geleid, omdat stiekeme rokers hun smeulende peuken in prullenbakken gooien.
 
Brandstichting
De onderzoekers constateren in het rapport ook dat het aantal brandstichtingen in tehuizen is verdubbeld. Een verklaring hiervoor hebben ze nog niet kunnen vinden, aldus het Nederlands Dagblad. Ook de grote toename van elektrische apparaten in verpleeghuizen hebben voor meer brandincidenten gezorgd. Waterkokers, magnetrons, scootmobiels, maar ook medische en audiovisuele apparatuur kunnen brand veroorzaken.
 
Brandveiligheid
Vorig jaar werd al bekend dat het zorgelijk gesteld is met de brandveiligheid in verpleeg- en verzorgingshuizen. Volgens veiligheidskundigen en brandweerlieden zouden bewoners in driekwart van de 1700 zorginstellingen groot gevaar lopen als er brand uitbreekt.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.