Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Trimbos introduceert plan tegen probleemdrinken

Afgelopen week heeft het Partnership Vroegsignalering Alcohol (PVA) het actieplan ‘Probleemdrinken aangepakt!’ gepresenteerd. Hierin staan de eerste stappen beschreven om de hulp aan mensen met beginnende alcoholproblemen te verbeteren.

 
‘Opmerkelijk is dat er maar een klein deel van de hen in aanraking komt met hulpverlening’, vertelt Lex Lemmers, PVA-coördinator en wetenschappelijk medewerker binnen het Trimbos Instituut. Het actieplan richt zich op verpleegkundigen en huisartsen. Mensen die snel in aanraking komen met deze groep.’ Een van de doelen van het actieplan is om de implementatie van interventies te stimuleren.
 
Motiverende gespreksvoering
Een verpleegkundige is met een of twee dagen training in staat om de zogeheten motiverende gespreksvoering toe te passen. Volgens Lemmers komen die interventies neer op adviesgesprekken, gebaseerd op de methode van de motiverende gespreksvoering en zelfhulp. ‘Bij zo’n gesprek wordt niet gezegd: ‘u moet nu stoppen met drinken’. Het gaat er juist om geen dwang uit te oefenen.’
 
AMC en Jellinek
Lemmers stelt dat de aanpak van probleemdrinkers in ziekenhuizen nog onderwerp van onderzoek is. ‘Het AMC in Amsterdam is eigenlijk een van de weinige ziekenhuizen waar iets met probleemdrinken gedaan wordt.’ Het AMC heeft met de Jellinek een wekelijks spreekuur opgezet voor patiënten die willen stoppen of minderen met hun gebruik van alcohol, drugs, medicatie (pijnstillers) en/of roken.
Aanleiding voor het spreekuur was de hoeveelheid alcoholgerelateerde medische problemen op de afdeling Maag-, Darm-, Leverziekten van het AMC. Deze problematiek zorgde bovendien voor veel heropnames van patiënten. Lex Lemmers: ‘Eigenlijk doen zij niets anders dan het actieplan voorstelt. Ook hier wordt de motiverende gespreksvoering toegepast en heeft het geen verplicht karakter.’
 


Redactie Nursing – Jeroen van Renesse

Of registreer je om te kunnen reageren.