Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Vaccineren tegen griep nu te laat

De griep komt eraan maar wie zich nu nog wil beschermen is te laat, zegt hoogleraar epidemiologie Roel Coutinho, sectordirecteur bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Nederland wacht komende weken een griepgolf. Zo waarschuwt het EISS, het Europese instituut dat de verspreiding van het influenzavirus in de gaten houdt. Volgens het EISS is het aantal griepgevallen in Griekenland, Nederland, Noord-Ierland, Spanje en Zwitserland de afgelopen twee weken gestegen van een laag naar een gemiddeld niveau. Het instituut denkt dat de aantallen zich snel zullen vervier- of vervijfvoudigen.

Ordindaire griep

Het gaat hier om de 'ordinaire', jaarlijkse griep, het zogeheten influenzatype A, variant H1. Niet om de veel dodelijkere vogelgriepvariant. Nu naar de huisarts rennen voor een griepprik is verspilde moeite. 'Het heeft nauwelijks zin om nu nog een prik te gaan halen', aldus Coutinho. 'Het vaccin is moeilijk te krijgen en het duurt enige tijd voordat het beschermt. Bovendien is het ook niet zo'n heel goed vaccin. Het influenzavirus verandert elke keer een beetje van karakter en het vaccin is gebaseerd op de stammen die het jaar daarvoor het meest voorkwamen. Het virus dat er nu aan komt, kan net iets anders zijn.'

Massale preventie

Nergens in Europa is de grieppreventie zo massaal als in Nederland. Om een vroege uitbraak voor te zijn worden jaarlijks tussen half oktober en half november ruim 3,2 miljoen vaccins gratis verspreid via de huisartsen.

Farma Actueel

Redactie Nursing

Eén reactie

  • no-profile-image

    BECKER25Faye

    I had a desire to make my own organization, but I did not earn enough amount of cash to do this. Thank God my dude told to utilize the loans. Thus I took the sba loan and realized my dream.

Of registreer je om te kunnen reageren.