Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Vakbond wil 235 miljoen in zorg investeren

Met een investering van 235 miljoen euro kan de zorgsector de vergrijzing opvangen. Dat stellen de vakbonden FNV en ABVAKABO FNV in hun vakbondsplan dat zij de Tweede Kamer en informateur Wijffels hebben aangeboden.

Het geld moet gebruikt worden om de beloning van laagbetaalde functies in de zorg te verbeteren, de zeggenschap over werktijden te vergroten en de instroom van etnische minderheden te verbeteren.
 
Honorering
In de zorg dreigt een groot tekort aan lageropgeleiden. In de analyse van de vakbond komt dat door de grote kloof tussen de fysieke en emotionele belasting enerzijds, en de slechte honorering. Volgens voorzitter Edith Snoey werkt in de toekomst één op de vijf werknemers in de zorg. 'Om meer vrouwen te trekken moeten beloning en werkbelasting worden aangepakt.Daarom hebben we dit plan gemaakt.'
 
Werktijden
Verpleegkundigen en verzorgenden hebben nauwelijks zeggenschap over hun werktijden. Voor werknemers met zorgtaken thuis wordt werken in de zorg steeds ingewikkelder. Werktijden zijn vaak gespreid over verschillende dagdelen. Over deze flexibele uren is vaak geen inspraak mogelijk.
 
Investeringsplan
Vakcentrale FNV en vakbond ABVAKABO FNV hebben samen een investeringsplan van 235 miljoen euro opgesteld waardoor meer vrouwen in de sector blijven werken en meer etnische minderheden zullen instromen. Zo’n 120 miljoen euro is nodig om de lonen in de laagste functies op te plussen. Nog eens 115 miljoen gaat naar verbetering van arbeidsomstandigheden en flexibele contracten.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.